mineraly, witaminy, omega3 pochodzenia zwierzecego, olej lniany (jesli jeszcze nie pijesz), kreatyna mono, efedryna zeby miec dobra dopalke przed ciezkimi podejsciami pod ciezary.
[...] zjada 340 jaj rocznie, a ten naród należy do najzdrowszych na świecie. Ukraińcy między 85. a 100. rokiem życia całe życie jadali kilka jaj dziennie. ajka zawierają wszystkie witaminy z wyjątkiem C. Jest w nich m.in. niacyna, która reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Jaja są źródłem lecytyny niezbędnej do prawidłowej pracy serca i mózgu. [...]
multiwitaminy nie pobudzaja i nie daja energii... Banan - w sumi eprodukty pochodzenia zwierzecego, czy nieoczyszczone zrodla wegli typu platki owsiane- sa swietnym zrodlem witamin (np z gr B). Warzywa, choc oczywiscie witaminy rowniez zawieraja, sa jeszcze zrodlem polifenoli, bioflawonoidów, czy innychprozdrowtnie dzialajacych zwiazkow (jak [...]
[...] (badz nie) bialkiem, bez wszystkich dodatkow zawartych w w odzywkach.. a wiec do niego nalezy sie zaopatrzyc w zaleznosci odpotrzeb w weglowodany, wapno, l-karnityne, czy witaminy.. osobiscie przez 4 lata rzetelnego treningu zrobilem mase az 44 kilogramow z 88kg przy wzroscie 200cm.. i to wlasnie na bialku spozywczym.. owszem bylo to bialko [...]
"Źródłem tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko pełne, śmietana, masło, produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, wątroba, tran żółtka jaj." A czy "normalne" (wolowina, wieprzowina, drob?)mieso jej nie zawiera, jesli jajka i mleko to i kazde pieczywo, ehh wyjdzie na to ze lod [...]
[...] niekorzystnego cholesterolu LDL w ścianach tętnic, nasila działanie wolnych rodników oraz hamuje działanie enzymów, które je degradują. Nadmiar metioniny przy niedoborze witaminy B6, B12 i kwasu foliowego może powodować przerost nerek, uszkodzenia wątroby, trzustki, nadmierną degradację hemoglobiny oraz odkładanie się żelaza w śledzionie, co [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] Białko możesz spokojnie podbijać o te 10/15g tygodniowo.Tak samo tłuszcze.Do tego warzywa do każdego posiłku-ich nawet nie musisz wliczać do ogólnego bilansu dnia.Warzywa to witaminy,minerały i błonnik.Dzięki nim w dużej mierze nastąpi proces "naprawczy" organizmu. Tłuszcze trzymaj w odpowiednich proporcjach-tj 1:1:1 [...]
[...] Żelazo z supli nie cechuje się tak wysoką wchłanialnością jak chociażby żelazo hemowe które występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego. Niemniej jednak niedobór witaminy B12 generuje anemię i wielee komplikacji ze strony układu nerwowego, poza tym w takiej sytuacji może również dojść do wzsrostu toksycznej dla naczyń krwionośnych [...]
Źródłem tej rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy są produkty pochodzenia zwierzęcego: mleko pełne, śmietana, masło, produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, wątroba, tran żółtka jaj. Prowitamina A, zwana też betakarotenem znajduje się głównie w produktach roślinnych takich jak: marchew, dynia, szpinak, boćwina, sałata, zielony groszek, [...]
[...] całą gamę aminokwasów, których organizm sam nie moŜe wyprodukować), węglowodany (proste - szybko przyswajalne i złoŜone - wolno przyswajalne), tłuszcze, witaminy i mikroelementy. śeby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość witamin, mikroelementów, białka, węglowodanów i tłuszczy (tych poŜądanych) kulturyści [...]
[...] bialka serwatke i albuminy jaja (wegetarianskie). braki zelaza? najwiecej na naszej planecie zelaza ma wegetarianski wodorost spirulina (to takze jedno z lepszych zrodel witaminy B12, ktora notabene tez w duzych ilosciach jest w zoltkach jaj). nie ma takich skladnikow ktorych by w diecie wege brakowalo. jezeli ktos twierdzi inaczej, opiera [...]
[...] niekorzystnego cholesterolu LDL w ścianach tętnic, nasila działanie wolnych rodników oraz hamuje działanie enzymów, które je degradują. Nadmiar metioniny przy niedoborze witaminy B6, B12 i kwasu foliowego może powodować przerost nerek, uszkodzenia wątroby, trzustki, nadmierną degradację hemoglobiny oraz odkładanie się żelaza w śledzionie, co [...]
[...] elementem czynnika tolerancji glukozy; tauryna: ma podobnie jak chrom, poprawiać działanie insuliny, poza tym zwiększa uwodnienie komórek (patrz niżej); witamina E: niedobór witaminy E ma wpływać niekorzystnie na wchłanianie kreatyny do komórek mięśniowych; witamina A: naukowcy odkryli niedawno, że witamina A pomaga w wykorzystaniu glukozy. W ten [...]
[...] temat. djfafa - nie pamietam czy w dyskusji z Tobą czy przy jakiejś innej okazji wrzucałem chyba na forum dane z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, gdzie badano ilośc witaminy C (jakże przecież nietrwałej) w owocach, i z tego co pamietam były roznice (srednio ok 20%) od wartosci ogólnie przyjętych, ale wahania przebiegały w obu [...]
[...] serach i jajach; w małych ilościach występuje w niektórych odmianach alg, np. ao nori, dulse. Zapotrzebowanie - około 3µg na dobę. Prawidłowe stężenie witaminy B12 w surowicy krwi - 165 – 680 ng/l Ciekawostka: Witamina B12 jest jedynym znanym dotychczas związkiem metaloorganicznym występującym w naturze. W 1956 [...]
Brakuje w diecie źródeł kwasów omega 3/wzbogać swój jadłospis o warzywa i owoce stanowią fundament zdrowej diety, dostarczają niezbędne witaminy i składniki mineralne, Twoje posiłki są ubogie/nie odpowiednio zbilansowane, brakuje również istotnych do budowania masy zdrowych tłuszczy, masz bogaty wybór produktów ( [...]
[...] elementem czynnika tolerancji glukozy; tauryna: ma podobnie jak chrom, poprawiać działanie insuliny, poza tym zwiększa uwodnienie komórek (patrz niżej); witamina E: niedobór witaminy E ma wpływać niekorzystnie na wchłanianie kreatyny do komórek mięśniowych; witamina A: naukowcy odkryli niedawno, że witamina A pomaga w wykorzystaniu glukozy. W ten [...]
[...] oraz ATP. Białko z podrobów wykorzystywane jest przez organizm w blisko 80%. Na optymalnym kulturystycznym talerzu powinny również zagościć tłuste żółte sery, bogate w wapń, witaminy z grupy B, wit. K2, wit. A oraz wit. D. Ser żółty zawiera znaczne ilości antyoksydantów np. kwas linolowy (tzw. CLA) wykazujący dużą aktywność biologiczną w ludzkim [...]
[...] bym podbił do tych przynajmniej 2g/kg masy - więc oba problemy można załatwić naraz (wysokie dla Ciebie węgle i zbyt niskie białko). Warzyw nie wlicza się w rozpiskę - to są witaminy i takie mają zadanie. Sam widzisz że kalorie z nich i tak są minimalne. Jest kilka które trzeba wliczać - ziemniaki, kukurydza, groszek, buraki chyba. Natomiast [...]